Με το σανίδι μόνο δεν επιβιώνεις

March 21, 2009 § Leave a comment

Του Στράτου Σωπυλη*, Η Καθημερινή, Σάββατο, 21 Mαρτίου 2009
  • Από τότε που σε ηλικία πέντε χρόνων παίζοντας έσπασα την τότε Philips του σπιτιού, η σχέση μου με την τηλεόραση είναι λίγο περίεργη. Αυτή με αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, εγώ με φόβο!

Μέχρι τώρα δεν έχω δουλέψει ποτέ σ’ αυτήν. Σε μια εποχή τυχαίων επιλογών και κατά συνθήκη αποφάσεων δεν διεκδικώ δάφνες καλλιτεχνικής ακεραιότητας. Απλώς τα ελάχιστα που μου προτάθηκαν ήταν πολύ εύκολο να τα αρνηθώ.

Όμως, ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια δουλειάς στο θέατρο, διαπιστώνεις ότι με το σανίδι μόνο δεν επιβιώνεις. Ακόμα και αν πληρώνεσαι μετά το τέλος της σεζόν, ακόμα και με τον κίνδυνο να το κόψουν στα μισά επεισόδια, τα χρήματα των σίριαλ φαντάζουν απαραίτητα. Μόνο που πρέπει να θυμάται κάνεις ότι ο ηθοποιός είναι σαν την φωτογραφία: κινδυνεύει τόσο από την υπερέκθεση όσο και από την υποέκθεση!

Το θέμα με την τηλεόραση είναι ότι δεν είναι όλα όσα προβάλλει κακά. Κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα σίριαλ εποχής, συνήθως διασκευασμένο από βιβλίο, που πληροί κάποια στάνταρ, κάποια κωμική σειρά που πιάνει τον σφυγμό της εποχής.

Κι έτσι συντηρούνται οι προσδοκίες. Πρόκειται όμως για σταγόνα στον ωκεανό. Γιατί ο κυρίαρχος τόνος δίνεται από επιφανειακές φλυαρίες και κραυγάζουσες ανοησίες λατινοαμερικανικής προσφάτως προέλευσης. Σπαταλιέται έτσι πολύ ταλέντο. Πόσους μπορούν να απορροφήσουν οι «καλές» δουλειές; Στην τηλεόραση όπως και στη ζωή η ελπίδα όλων μας είναι στις μειοψηφίες. Όσο αντέξουν.

Να απορρίψει ένας σημερινός ηθοποιός την τηλεόραση είναι πολυτέλεια. Να πιστέψει ότι μέσω αυτής μπορεί να κάνει τέχνη είναι αφέλεια. Τι μένει; Να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί. Και να θυμάται ότι έχει το ίδιο δικαίωμα (και υποχρέωση;) που έχει και κάθε τηλεθεατής. Να κάνει τις επιλογές του!

* Ο Στράτος Σωπύλης είναι ηθοποιός.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Με το σανίδι μόνο δεν επιβιώνεις at Κείμενα.

meta

%d bloggers like this: